Kváskový chleba
Prosijte na rozkvas 600g pšeničné chlebové mouky, přidejte 360g vody, lžíci kmínu a 3 lžičky soli a zpracujte na hladké těsto.
Po vyhnětení těsto popřekládejte. Je to lepivá práce, ale vytvoří vám pěknou střídku u budoucího chleba. Natáhnout těsto na dvojnásobek a přehnout.
Nechte těsto kynout 2 hodiny přikryté pod igelitem.
Vytvarujte bochník, překulte do ošatky a nechte kynout dle teploty v místnosti cca 1,5- 2 hodiny.
Proveďte prstový test na zkoušku vykynutí, důlek by se měl pomalu vracet (cca do 1-2 vteřiny). Pokud se vrací moc rychle, ještě nechte kynout, pokud velmi pomalu nebo vůbec, máte překynuto. V tom případě opět bochník vyklopte na desku, několikrát popřekládejte a znovu vytvořte bochník. V ošatce mu bude stačit cca 30-40 minut.
Mezitím si rozpalte troubu na 250 st. a nechte si nahřát plech na kterém budete péct chleba a na dno dejte starý plech nebo pekáč pro výrobu páry.
Vložte chleba do trouby a na nahřátý pekáč na dně trouby nalijte opatrně hrníček horké vody a zavřete dvířka ať pára neuteče.
Po 15 minutách vyvětrejte, snižte teplotu na 190 st a pečte dalších cca 35 minut (chléb musí mít při vytažení tmavě kaštanovou barvu a dutě zvonit při poklepu).
Nechte zchladnout na mřížce aby se horký chleba neorosil vespod.
Skladujte v plátně nebo utěrce v uzavřeném prostoru.